Dikke spermacellen: oorzaken en oplossingen

Sperma is het zaad van het leven. De spermatozoën in deze kostbare vloeistof zijn belast met de belangrijke taak van de bevruchting. Het uiterlijk ervan is ook een indicator voor een goede seksuele gezondheid. Een sperma met een normaal uiterlijk geeft aan dat alles goed werkt. Wanneer er echter een verandering optreedt, rijzen er vragen. Een lagere productie, een andere geur of een verandering van kleur en dat is het begin van de twijfel. Wat gebeurt er als het sperma dikker is dan normaal?

Gemeenschappelijk voorkomen van sperma

Natuurlijk verschilt het uiterlijk van het sperma van man tot man. Zoals bij alle lichaamsvloeistoffen is de productie van sperma afhankelijk van de levensstijl, de gezondheidstoestand en de leeftijd. Deze factoren kunnen leiden tot lichte variaties van het ene naar het andere sperma en je hoeft je geen zorgen te maken als je sperma niet precies in het profiel van normaal sperma past. Het is echter nuttig om te weten hoe gezond sperma eruit ziet en om eventuele afwijkingen te kunnen opsporen, zodat u indien nodig uw arts kunt raadplegen.

Spermaproductie en -samenstelling

Sperma bestaat uit spermatozoën die baden in een mengsel van vloeistoffen die door de geslachtsorganen worden geproduceerd. Dit mengsel bestaat voornamelijk uit rudimentair vocht, dat wordt afgescheiden door de rudimentaire blaasjes. Er worden ook afscheidingen geproduceerd door de prostaat en, in mindere mate, pre-ejaculatievloeistof. Al deze afscheidingen worden parallel geproduceerd voordat ze in de ejaculatiekanalen worden gemengd en in de urinebuis terechtkomen, klaar om de urinebuis in te gaan tijdens de ejaculatie.

Zoals ik al zei, bevat het sperma de kostbare spermatozoën en daarom is de samenstelling ervan rijk aan voedingsstoffen. Het bevat suiker in de vorm van fructose, vitaminen, calcium, zink, magnesium en kalium. Een echte cocktail van vitaliteit.

Zijn kleur, geur en textuur

Bij een gezonde man van middelbare leeftijd ligt de hoeveelheid sperma die tijdens de ejaculatie wordt geproduceerd tussen 1,5 en 4,5 ml. Deze hoeveelheid kan afnemen met de frequentie van de geslachtsgemeenschap. Wat zijn ph betreft, is het sperma licht alkalisch, variërend van 7,2 tot 7,8. De ejaculatiesnelheid kan oplopen tot 45 km/uur. Tot zover de cijfers.

Wat de kleur betreft, is het sperma over het algemeen grijsachtig, variërend van bijna transparant tot lichtgeel. Soms wordt het sperma geel, wat vaak de oorzaak is van eenvoudige oxidatie. De smaak van het sperma varieert afhankelijk van het dieet, maar vaak wordt er een bittere of zoute smaak aan toegeschreven. Sperma zou ook een smaak hebben die doet denken aan chloor.

Wat de textuur betreft, heeft het de neiging om dik te zijn. Sommige mensen vergelijken de dikte van het sperma met die van rauwe eieren, maar dan iets dikker. Sperma is ook nogal kleverig en heet. Normaal gesproken ongeveer tien minuten na de ejaculatie wordt het iets vloeibaar, zodat het gemakkelijker bij de eicel kan komen en deze kan bevruchten.

De oorzaken van dik sperma

Over het algemeen hoeft u zich geen zorgen te maken als uw sperma dikker is dan normaal. Dit is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan een omgevingsfactor, veroorzaakt door een verandering in uw routine. Het belangrijkste is om de oorzaak te kunnen achterhalen, zodat u de situatie kunt verhelpen.

Uitdroging

Een van de meest voorkomende verklaringen voor de verdikking van sperma is het gebrek aan water. In feite bestaat ons lichaam voor 80% uit H2O en dat komt omdat het normaal moet functioneren. Als u niet genoeg vloeistof verbruikt, beperkt het lichaam het gebruik ervan en houdt het voor vitale functies. Zoals we aan het begin van dit artikel hebben gezien, bestaat sperma in wezen uit vloeistoffen, en dus uit water. Dus als je niet genoeg drinkt, zijn de vloeistoffen die door je geslachtsorganen worden geproduceerd minder waterig en is je sperma dus dikker. Merk op dat als je niet genoeg drinkt, de kleur van het sperma over het algemeen ondoorzichtiger wordt en lichtgeel wordt.

Een infectie of SOA

Als iets niet werkt zoals gewoonlijk, probeert je lichaam je dat te laten weten. U kunt ook zelf controleren of het geen infectie is door regelmatig uw lichaamstemperatuur te meten. In het geval van een infectie is een van de eerste symptomen koorts. Dus als je sperma dikker is en je hebt koorts, ga dan naar de dokter. Als uw sperma zonder aanwijsbare reden steeds dikker wordt en de situatie blijft voortduren, ga dan opnieuw naar de dokter. Indien nodig zal uw arts een spermacultuur nemen om de oorzaak van de verandering in de textuur te onderzoeken.

Laag testosterongehalte

Als uw sperma dik is, kan het worden veroorzaakt door een hormonale stoornis. Dit komt omdat het gebrek aan testosteronproductie de productie van sperma kan veranderen. Er zijn veel oorzaken van hormonale stoornissen:

  • Een storing in de testikels omdat deze verantwoordelijk zijn voor de productie van testosteron.
  • Hypertensie
  • Vitaminetekort
  • Overmatige stress
  • Misbruik van tabak, drugs of alcohol.

Heel vaak gaat de afname van de testosteronproductie gepaard met andere symptomen zoals een afname van het libido, een gebrek aan energie, depressie, enz. Dus wees voorzichtig, als je een aantal van deze symptomen oploopt, adviseer ik je om een dokter te raadplegen.

Zorg voor jezelf, zorg voor je sperma!

Als de verdikking van je sperma niet gepaard gaat met andere symptomen, is er geen reden om je zorgen te maken. Bovendien kunt u, zoals u ziet, op een heel eenvoudige manier weer sperma met een vloeiendere textuur krijgen: het enige wat u hoeft te doen is uw levensstijl te verbeteren. Merk op dat de kwaliteit van uw levensstijl vaak gekoppeld is aan de kwaliteit van uw seksleven. Naast het vinden van een vochtiger sperma, zal je ook je libido verbeteren. Je slaat twee vliegen in een klap.

Drinkwater

Om te beginnen: drink meer water. Nog meer in de zomer, wanneer de temperaturen hoog zijn. Voor volwassen mannen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water 1,5 liter. Dat is 8 x 200 ml water. Om uw waterverbruik onder controle te houden, kunt u bij elke maaltijd - 's morgens, 's middags en 's avonds - proberen 2 glazen water te drinken en tussen elke maaltijd een glas water. Als dit niet werkt en je vergeet te tellen, vul dan elke ochtend een fles water van 1,5 liter en controleer of deze 's avonds voor het slapen gaan leeg is. Als uw sperma verdikt was door gebrek aan water, zou u na een paar dagen weer een normale textuur moeten krijgen.

Beter eten

Natuurlijk is de kwaliteit van uw dieet van fundamenteel belang bij de productie van sperma. Zoals ik u aan het begin van dit artikel heb verteld, bevat sperma veel voedingsstoffen om het sperma in leven te houden. Het is uit uw dieet dat het lichaam de nodige middelen voor de productie van sperma haalt. Om de kwaliteit van uw sperma te waarborgen, geeft u de voorkeur aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3, vetzuren en antioxidanten. Verhoog uw consumptie van fruit, groenten en vis. Verminder uw porties vlees, aardappelen en vetrijke zuivelproducten.

Sporten

Dikke spermacellen kunnen worden veroorzaakt door een hormonale stoornis die het testosterongehalte verlaagt. Het spelen van een sport of regelmatige lichaamsbeweging kan de productie van het mannelijk hormoon helpen bevorderen. In feite is aangetoond dat sporten de productie van serotonine stimuleert, wat op zijn beurt de productie van testosteron stimuleert. Naast het verhogen van het testosterongehalte helpt serotonine ook bij het verlichten van depressies, slaapstoornissen en het verbeteren van je libido.

Ejaculeren vaker

Als je merkt dat je sperma dik is en je hebt al lang niet meer geëjaculeerd, dan heb je hier misschien het antwoord op je problemen. Dit komt omdat het sperma in het algemeen bij elke ejaculatie steeds vloeiender en transparanter wordt. Probeer meerdere malen per dag te ejaculeren en controleer de textuur van uw sperma.

Comment noteriez-vous cet article ?
Ces articles pourraient vous intéresser :