Seksualiteit van de 45-plussers die voor Europa van belang zijn

Terwijl de seksualiteit van jongvolwassenen en dertigers, evenals die van senioren, van groot belang is voor onderzoekers en specialisten op dit gebied, lijkt soms één leeftijdsgroep over het hoofd te worden gezien in de verschillende studies die worden uitgevoerd en in advertenties: die van 45 jaar en ouder.

Deze mannen en vrouwen, die nog niet oud genoeg zijn om senioren te zijn, maar te oud om in de leeftijdscategorie van dertig jaar te gaan werken, zullen eindelijk de aandacht krijgen die ze verdienen via een studie die door verschillende Europese landen is uitgevoerd. Het uiteindelijke doel zal zijn om de gezondheid en het seksleven van mensen van 45 jaar en ouder te verbeteren!

Wat is de seksualiteit van mensen boven de 45?

Ze worden soms genoemd als het gaat om mannelijke impotentie of als het onderwerp verlies van verlangen is, maar deze 45+ zijn de vergeten in seksuele preventie en onderzoek om te zorgen voor een gezond en bevredigend seksueel leven voor iedereen.

Zich bewust van deze tekortkoming, die een hele generatie treft, zullen de wetenschappers die deelnemen aan het SHIFT - Sexual Health In het project over ForTy-fives, dat deel uitmaakt van een Europees onderzoeksprogramma, gedurende meer dan drie jaar zoveel mogelijk mensen in de leeftijdsgroep die zich zorgen maken over hun seksuele leven en vooral over het onderwerp van seksuele gezondheid, ondervragen.

Ze zullen gevraagd worden wat ze weten over seksueel overdraagbare aandoeningen, hoe ze die kunnen opsporen en hoe ze zich ertegen kunnen beschermen, en zelfs hoe ze moeten worden behandeld.

Het doel van deze grote studie is het verbeteren van het seksuele leven en het welzijn van deze uitgebreide doelgroep, die uiteindelijk recht zal hebben op aanbevelingen en advies gericht op hun leeftijdsgroep. Om dit te bereiken zullen vier landen bij dit onderzoek worden betrokken, namelijk Frankrijk, België, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

De voortgang van dit Europese project

Om dit lovenswaardige doel te bereiken, zijn wetenschappers op zoek naar een zo breed mogelijk panel van mensen van 45 jaar en ouder, uit alle sociale klassen. De onderzoeksfiche verwijst naar de noodzaak om leden van de meest achtergestelde/risicoklassen te interviewen, waaronder migranten, daklozen, mensen die de taal van het land niet spreken of sekswerkers.

Naast deze enquêtes zullen er werkgroepen worden georganiseerd en opleidingsprogramma's worden opgezet, met de steun van verenigingen, om contact te leggen met de 45-plussers met verschillende achtergronden.

Het Centrum voor Gezondheid en Europa, dat verantwoordelijk is voor de studie, zal samenwerken met :

 • Kent County Council (VK)
 • Kent Community Health NHS Foundation Trust (UK)
 • Metro Liefdadigheid (UK)
 • East Sussex County Council (UK)
 • Universiteit van Chichester (UK)
 • Medway-raad (VK)
 • SOA AIDS (NL)
 • Universiteit Antwerpen Hogeschool voor Toegepaste Wetenschappen (BE)
 • Odisee University college (BE)
 • Gezondheidsinfo Solidariteit - Voorlichting (FR)

Er zijn drie externe entiteiten die als waarnemers zullen optreden: de North Departmental Council, de East Sussex

Healthcare NHS Trust en Santé Publique France.

Vergeten onderwerpen ondanks hun seksuele activiteit

Waarom ineens zoveel aandacht voor de 45+ leeftijdsgroep, rond hun seksleven en de risico's die dat met zich meebrengt? Simpelweg omdat het huidige gebrek aan informatie leidt tot een toename van seksuele ziekten onder dit segment van de bevolking. Het is dus tijd om te handelen.

Zoals een van de verantwoordelijke onderzoekers - Luka Van Leugenhaege van het Antwerpse studiecentrum - uitlegt, zijn de 45-plussers nog steeds een belangrijke doelgroep, maar worden ze vrijwel uitgesloten van onderzoek omdat ze geen kinderen meer willen/kunnen krijgen. Het is echter duidelijk dat hun seksualiteit zeer actief blijft, en studies tonen aan dat een 45-jarige vrouw twee keer zo actief is als haar tegenhanger, maar twee keer zo veel orgasmes heeft.

Het zou dan ook niet eerlijk zijn om ze te verwaarlozen, zoals nu het geval is. Dit SHIFT-project zal, wanneer het na 2022 wordt uitgevoerd, dus een duidelijker beeld geven van de seksualiteit op deze leeftijd en van de risico's die niet mogen worden verwaarloosd, en het zal een routekaart bieden voor deze leeftijdsgroep die door seksdeskundigen is vergeten, die in heel Europa van toepassing is.

Comment noteriez-vous cet article ?
Ces articles pourraient vous intéresser :
 • sizegenetics advies

  Sizegenetics : Ons volledige advies over dit product

  Via Christian Barnard

  Sizegenetics is een apparaat om de penis te verlengen en werd ontwikkeld door een gerenommeerde plastisch chirurg. Het apparaat staat bij de FDA geregistreerd als medisch hulpmiddel en is gemaakt…